Är solceller fortfarande värt 2021?

Egenproducerad grön el och oberoende från stigande elpriser är bara två av de många fördelarna med ett solcellssystem. Men är investeringen i sina egna solceller verkligen fortfarande lönsamt? Detta ska vi diskutera i dagens bloggartikel.

Är solceller fortfarande ekonomiskt lönsamma?

”Solpaneler är inte värt det.” – Kanske har du redan hört detta uttalande vilket har fått dig att tvivla. Men investeringen lönar sig särskilt nu: elpriset i Göteborg har fördubblats under de senaste 25 åren och kommer att fortsätta att stiga i framtiden. Solen å andra sidan skiner helt gratis – med ett solcellssystem kan du därför producera mycket billig el hemma.

Dessutom har kostnaden för ett solcellssystem sjunkit stadigt de senaste åren, med i genomsnitt mer än femtio procent sedan 2007. Ju mer elektricitet du använder från solcellssystemet för din egen konsumtion, desto högre besparingar och desto mer lönar det sig att investera i solceller.

Sälja överbliven el kontra egen lagring

Man kan sälja oanvänd el och får för närvarande 100 kronor per kilowattimme. Denna inmatningstaxa sjunker stadigt. Det nuvarande elpriset ökar och är på ungefär 300 kronor per kWh. Det är därför värt mycket mer att konsumera den el du producerar än att sälja den. Så är en separat lagringsanläggning för solcellssystem lönsam? Regeln här är att ett lagringssystem har en positiv effekt på avkastningen, särskilt för hushåll med mer än 5 600 kWh- förbrukning.

Huruvida en kombination av solcellssystem och lagring är värdefull beror dock alltid på situationen. Eftersom förutom den inhemska efterfrågan påverkar faktorer, såsom e-mobilitet och fallande priser på minnessystemets lönsamhet. Det är inga problem att eftermontera en lagringsenhet efteråt. Vi kan också ge dig råd om detta när som helst. Våra experter informerar dig gärna om dina alternativ.

Solceller är lämpliga för miljön.

Om vi tittar på miljön i samband med våra egna handlingar är varje individs koldioxidavtryck den viktigaste nyckelfiguren. Koldioxid är en växthusgas som bidrar väsentligt till den globala uppvärmningen. I genomsnitt producerar varje Svensk 8 ton koldioxid per år. Ett ton koldioxid kan fylla 8 000 avfallspåsar på 60 liter. Och nu höjdpunkten: Med ett solcellssystem på 20kWp kan exakt dessa 8 ton sparas igen per år. Energiförbrukningen för produktion av systemet balanseras också på 3–4 år.

Solceller är lönsamma, både ekonomiskt och för miljön. Och det bästa med det: När du har installerat ditt solcellssystem kan du helt enkelt luta dig tillbaka och spara pengar och koldioxid utan ansträngning.

Kontakta oss du också för att beställa solceller och få dem installerade i Göteborg.