Är solpaneler farliga vid brand?

Jag läste ett meddelande i lokala medier med rubriken ”Brandmän får information om solpaneler” och den här gången handlade det inte om alla de positiva sidorna av solpaneler. Men ett meddelande som fick mig att tänka. Därav detta blogginlägg där jag listar några olika åsikter och fakta och också föreslår en möjlig lösning. Så frågan är, är solpaneler farliga vid en brand?

Brandmän får information om solpaneler.

Hur ska brandkåren hantera en brand i en byggnad med solpaneler på taket? Alla brandmän från Malmö brandkår och omgivande områden kommer att informeras om detta under den kommande perioden.
Solpaneler kan vara farliga vid brand eftersom inte all ström kan stängas av. Brandmännen måste därför hålla tillräckligt avstånd när släckningen släcks. Eftersom fler och fler solpaneler installeras på tak, ber brandkåren om extra uppmärksamhet för detta.

Google ger lite tydlighet. Svenska institutet för fysisk säkerhet stöder ungefär historien från ovan nämnda nyhetsartikel. Medan arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen säger att det absolut inte finns någon fara för brandmän. På brandkårens webbplats hittade jag bland annat en ”officerhandbok ” för Malmö brandkår med ett ”Solceller – beslutsdiagram” på sidan 79.

Vad är problemet?

Problemet är att brandkåren först vill vara säker på om det fortfarande finns levande installationer i byggnaden innan de går in i en byggnad. I händelse av brand kan rör på de olika våningarna skadas och blytrådar blir ”exponerade”. Detta utgör en risk vid släckning eftersom vatten och el inte blandas, kombinationen kan vara livshotande för brandkåren. Det är därför vi först försöker stänga av strömmen, till exempel i mätarskåpet. Så snart det är möjligt att stänga av strömmen till hemmet, kommer också strömmen från solpanelernas växelriktare att gå sönder och elen kommer inte längre från omformaren. Man skulle tro att problemet var löst. Men tyvärr är det inte så.
Solpaneler genererar elektricitet (uttryckt i ampere) och spänning (uttryckt i volt) med hjälp av solen. Den genererade strömmen är likström, det vill säga med ett ”plus” och ett ”minus”. Med två ledningar kommer den från våra solpaneler och går till växelriktaren. Även om växelriktaren är avstängd fortsätter panelerna att leverera ström och denna ström strömmar genom hemmet till växelriktaren. Och det är faktiskt problemet, för det är där brandkåren ser risken, eftersom dessa ledningar också kan skadas. Jag kommer inte att kommentera hur stor denna risk verkligen är. Poängen är att brandkåren ser en potentiell fara här och kan besluta (om det inte finns fler människor i huset) att inte attackera interiören utan att få huset utbränt på ett kontrollerat sätt.

Hur mycket ström / spänning genererar solpaneler?

En panel levererar ungefär en spänning på 45 V och en ström på cirka fem A. Solpaneler är i allmänhet seriekopplade, vilket innebär att när vi till exempel använder tio paneler är de kopplade ihop som en kedja. Utan att bli alltför tekniskt måste du anta från mig att i en sådan seriekrets måste vi lägga till spänningen tillsammans, så tio x 45V, vilket tillsammans gör 450 V. Strömmen, å andra sidan, är inte, den förblir bara fem A. Det finns också installationer med fler paneler eller paneler med högre spänning per panel, där det totala värdet kan uppgå till tusen Volt.

Kan jag inte stänga av mina paneler?

Det är naturligtvis den bästa lösningen, men solpaneler har inte själva en av / på-brytare. Så länge det finns ljus kommer panelerna att fortsätta att producera (täckning verkar inte vara möjligt för mig). Idealet skulle vara om strömmen kunde stängas av direkt efter panelerna. Nu, under min sökning efter det här blogginlägget, hittade jag en produkt som jag tror skulle kunna lösa detta problem.

En möjlig lösning

Det är en speciell strömbrytare. Denna omkopplare kan monteras så nära panelerna som möjligt i röret som går till växelriktaren. Strömställaren är lämplig för utomhusbruk. Det finns tre alternativ för att stänga av:

  • Genom att använda knappen.
  • Använd ”brandkårsknappen” som tillval. Denna knapp kan monteras på bottenvåningen på en lättillgänglig plats (eventuellt utanför). Så snart knappen trycks in kommer strömmen att stängas av.
  • Via underspänning är produkten ansluten till elnätet och när strömmen till huset stängs av (till exempel av brandkåren) kommer strömbrytaren att manövreras automatiskt.

Det kommer att bli dyrt med en sådan omkopplare! Tja, jag kommer inte att kalla det billigt, men säkerhet och kanske till och med en större chans att sätta in brandkåren för att släcka ditt hem är också värt något. Denna säkerhetsbrytare kostar cirka 3000 kronor och tillvals ” brandkårs knappen ” 750 kronor.
Finns det andra lösningar? Kanske, men jag har stött på den här lösningen och tycker att det är en genomtänkt produkt som enligt min åsikt kan ta bort eventuella farhågor och faror vid en brand. Hur som helst tycker jag att det är viktigt att diskutera dessa saker och leta efter ett tydligt läge som både husägare och brandmän känner sig bekväma med. Med tanke på den snabba takt som solpanelerna går upp på taket i Sverige under de senaste åren, är det tillrådligt att ordna dessa typer av frågor ordentligt nu och göra dem öppna för diskussion.

Kontakta oss för solceller i Göteborg!