Monokristallina eller polykristallina solpaneler

När du köper solpaneler har du nästan alltid valet av monokristallina eller polykristallina solpaneler. För att hjälpa dig att göra ett val har vi listat skillnaderna. Förhoppningsvis kommer detta att göra beslutet lite enklare under förberedelserna och inköpet av din solenergianläggning. Det finns fler typer av solpaneler, men de är mindre intressanta på grund av priset och tillgängligheten.

Huvudkomponenten i båda typerna av celler är kisel, samma material som datorchips också är tillverkade av. Det finns en enorm mängd av detta material på jorden, men det finns inte i sin råa form utan extraheras från kiseldioxid, bättre känd som sand!
Det finns olika sätt att ta bort kislet från sanden, det vanligaste sättet är att värma upp sanden. Det flytande kisel som frigörs kyls och det är där den grundläggande skillnaden mellan de två typerna av celler uppstår.

Monokristallina solpaneler

När det gäller de monokristallina cellerna kyls det heta materialet mycket långsamt, vilket skapar en stor kristall (mono är en). När kristallen har svalnat och härdats görs stänger och sedan sågas tunna skivor. På grund av den långsamma kylningen tills en kristall skapas finns det en fin jämn struktur som är en fördel för cellens effektivitet, omvandlingen från ljus till el är mer effektiv. Den släta strukturen och mörkblå färgen är typiska skillnader för de monokristallina cellerna jämfört med poly-cellerna. Eftersom kylningsprocessen tar längre tid är priset på denna typ av cell ofta något högre.

Polykristallina solpaneler

Med dessa typer av celler har det smälta kislet svalnat mycket snabbare och materialet har inte tid att bilda en kristall, men flera små kristaller bildas (poly betyder mycket). För övrigt är polykristallina celler ofta också tillverkade av omsmälta kiselrester. Dessa rester kan till exempel komma från datorchipindustrin. Den vidare bearbetningen är densamma, så här sågas också stavar och plattor och cellerna bearbetas vidare till solpaneler. De polykristallina cellerna består av flera kristaller är tydligt synliga. Cellerna verkar bestå av alla små bitar, de har också en annan färg, nämligen ljusblå. Utbytet av en sådan cell är något lägre än för monovarianten.

Monokristallina eller polykristallina solpaneler?

På grund av den bättre effektiviteten hos de monokristallina cellerna behövs något mindre yta för att uppnå ett visst utbyte per kvadratmeter, vilket kan vara en anledning att välja detta om det finns liten takyta. Valet av polykristallina solpaneler kan bero på att priset är något lägre.

Jag skulle vilja svara på frågan om monokristallina eller polykristallina solpaneler. Välj en panel från en pålitlig större tillverkare. Dina paneler kommer att hålla länge, men om något skulle uppstå under tiden är det trevligt när du kan falla tillbaka på en bra garanti.

Kontakta oss för solceller i Stockholm!