Ram för solpaneler på ett plant tak

Jag får regelbundet frågan varför och hur jag gjorde min solpanelram med platt tak. Det är därför jag vill uppmärksamma det i den här bloggen. Lite allmän kunskap om jobbet är önskvärt för att få detta projekt att lyckas. Min ram har nu installerats i en dubbelbreddversion med sex solpaneler i över ett år och har redan tålt en hel del stormar och vind.

Först och främst, varför?

Jo det är väldigt enkelt, för jag kunde inte hitta några ramar som jag kunde montera mina paneler på i stället för att ligga ner. Och varför ville jag montera dem stående? För med ett horisontellt arrangemang kunde jag passa mycket färre paneler. Två rader i rad skulle innebära att skuggan faller från första raden till den bakre raden skulle vara för stor för mig. Att själv bygga en träram gjorde det möjligt för mig att placera sex paneler bredvid varandra som alla kan absorbera solen. Jag valde en installationsvinkel på 27˚ eftersom den fortfarande gav en acceptabel höjd på konstruktionens baksida. Om vinkeln ökar några grader stiger panelen omedelbart avsevärt längre. Valet för placering på vårt garagetak beror på det idealiska läge som jag kunde uppnå där i söder.

Hur byggde jag ramen?

Först gjorde jag en arbetsritning (som förresten justerades i detaljer efter byggnad).

Alla anslutningar skruvas med rostfria skruvar. Det virke som används är impregnerat trädgårdsträ.
För att förhindra att hela konstruktionen står i vattnet längst ner efter ett regn och att ruttna, applicerade jag delar av gummikakel under ramen på olika ställen.

Jag hoppas att jag med den här förklaringen har gett människor idéer att bygga något själva eller kanske till och med kopiera min design. I alla fall, se till att allt du bygger är solid. Det är inte bara slöseri med dina vackra paneler om de hamnar en våning lägre, men det skulle också vara farligt för människor eller djur och det är uppenbarligen inte meningen.

Kontakta oss för solceller i Göteborg!