Skillnad mellan egen konsumtion och självförsörjning

Är målet egenkonsumtion eller självförsörjning?

I samband med solceller talar man ofta om egenförbrukning och självförsörjning. Är det skillnad? Och vad är viktigare? Med vårt eget solcellssystem vill vi leva mer hållbart, spara elkostnader och bli mer oberoende. Andelen solenergi i total förbrukning och personligt bruk är de värden som därför är särskilt intressanta. Ju högre självförbrukning av solceller, desto större är den ekonomiska fördelen och desto större är självförsörjningen.

Självkonsumtion kontra självförsörjning

Självkonsumtionens eller grad av självförsörjning? Dessa två värden används ofta synonymt, men de skiljer sig åt i beräkningen: Den personliga användningen av solcellssystemet är i förhållande till en annan grund.

  • Andelen egenanvänd solenergi i den producerade solenergin är kvoten för egenförbrukning.
  • Andelen egenanvänd solenergi i den totala energiförbrukningen kallas graden av självförsörjning.

Beräkna graden av självförsörjning.

Vill du beräkna din personliga grad av självförsörjning? Detta kan göras mycket snabbt med vår egen oberoende kalkylator.

Ökad egenkonsumtion, ökar självförsörjningen.

En av anledningarna till att installera solceller på ditt eget tak är att spara elkostnader. Eftersom inmatningstakten fortsätter att falla och elpriserna fortsätter att stiga, gäller regeln: ju högre din egen konsumtion, desto mer är solcellssystemet värt. Så målet är att använda en stor del av den producerade elen själv. I vissa fall är det till och med möjligt att använda PV-systemet endast för egenförbrukning och utan inmatning.

Använd därför tiden effektivt när solen skiner som starkast. Tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare bör användas vid lunchtid när det är möjligt. Moderna enheter kan till och med programmeras därefter. Om du vill att det ska vara bekvämare kan du integrera en ”energicentral” i systemet som automatiskt kontrollerar konsumenterna i hushållet. Till exempel, om väderprognosen förutspår att det blir sol på eftermiddagen, väntar energicentralen automatiskt med att sätta på tvättmaskinen. Enheterna styrs därför beroende på solenergiförsörjningen.

Ett annat sätt att öka egenkonsumtionen är till exempel kombinationen av ett solcellssystem och elektromobilitet.

Vill du veta hur du kan öka din egenförbrukning av solceller och graden av självförsörjning ytterligare? Skriv oss ett meddelande eller ring oss – vi är de bästa specialisterna när det kommer till solceller i Göteborg!