Solpaneler och hagel

Den 23 juni 2007 orsakade en mycket lokal hagelstorm som varade knappt 15 minuter massiva skador i vår hemstad. Vid den tiden hade vi inte solpaneler ännu, men nu gör vi det och vad händer om en annan sådan dusch träffar vårt hus? Solpaneler och hagel, går det bra? Och tänk om det inte går bra, är jag försäkrad mot skadan? ”

Testas paneler för hagelbeständighet?

Detta är verkligen fallet, åtminstone paneler som uppfyller den standarder. De flesta solpaneler som du kan köpa i Sverige genom vanlig handel kommer att följa detta och det förtjänar verkligen en rekommendation att vara uppmärksam på detta. Eftersom testerna som görs för standarden inte bara är för att bedöma hur väl solpaneler och hagel tolererar varandra utan också titta på till exempel:

  • möjligt fuktläckage från solpanelen,
  • den elektriska isoleringen är testad,
  • NOCT-värdet mäts,
  • panelens prestanda i svagt solljus,
  • och så görs ett hagelprov.

I hagelprovet avfyras en isboll med en diameter på 29 mm mot solpanelen för att testas med en hastighet av 24 m / s (omvandlad 84 km / h). Detta test utförs på 12 olika platser på panelen.

Är jag försäkrad mot möjliga skador?

I de flesta fall täcks skador på solpaneler av din hemförsäkring. Denna försäkring innehåller ofta allt som är spikat i huset (som de kallar det så vackert försäkringsmässigt). Men det finns också en omedelbar fångst här för personer med paneler placerade på ett plant tak. För vad säger din försäkring om detta? Inte alla försäkringsbolag tycker samma sak om detta.
Jag skulle rekommendera dig att alltid rapportera till din försäkringsrådgivare att du har installerat solpaneler och fråga om dina paneler är försäkrade mot hagelskador och om det belopp som du är försäkrad för bör justeras efter installationen av solenergisystemet.

Kontakta oss för solceller i Göteborg!